您现在的位置: 天添资源网 >> 学科试题 >> 英语试题 >> 九年级 >> 正文 搜索:

福建省2018年中考英语真题试卷(A卷附答案)

作者:佚名 试题来源:网络 点击数:

福建省2018年中考英语真题试卷(A卷附答案)

本资料为WORD文档,请点击下载地址下载
文 章来源 天
添 资源 网 w w w.
tTz y W. c oM

福建省2018年中考英语真题试题
Ⅰ.听力(共三节,20小题;每小题1.5分,满分30分)
第一节 听句子 听下面五个句子,从每小题所给的三幅图中选出与句子内容相符的选项。(每个句子读两遍。)
1. 
2. 
3. 
4. 
5. 
第二节 听对话 听下面七段对话,从每小题所给的A、B、C三个选项中选出正确答案。(每段对话读两遍)
听第1段对话,回答第6小题。
6. How was the weather yesterday?
A. Warm.
B. Cold.
C. Hot.
听第2段对话,回答第7小题。
7. What are the speakers talking about?
A. No littering
B. No smoking.
C. No smoking.
听第3段对话,回答第8小题。
8. Who made a speech at the ceremony?
A. Susan.
B. Bob.
C. Betty.
听第4段对话,回答第9小题。
9. How long will the meeting last?
A. Two hours.
B. Three hours.
C. Five hours.
听第5段对话,回答第10、11小题。
10. Where does the woman want to go?
A. A library.
B. A restaurant.
C. A supermarket.
11. Which bus will the woman take?
A. No. 3.
B. No. 5.
C. No. 7.
听第6段对话,回答第12、13小题。
12. When did the woman come to China?
A. In 2012.
B. In 2013.
C. In2014.
13. How does the man study Chinese?
A. By listening to tapes.
B. By joining a Chinese club.
C. By reading Chinese magazines.
听第7段对话,回答第14、15小题。
14. Why did the man go to Beijing?
A. To do business.
B. To have a holiday.
C. To see his parents.
15. What did the man do in Beijing?
A. He met his friends.
B. He went to the Summer Palace.
C. He watched Beijing Opera.
第三节 听短文 根据你所听到的短文内容,完成下面表格,每空填一词。(短文读三遍)
An Announcement
What happened Peter hurt his right   16  during a soccer match and has to stay in hospital for the   17  two days.
Where to go The People's Hospital, Floor 9, Bed   18   .
What to do Some of us will   19    Peter.
Sign the get-well card    20    you leave school.
Ⅱ.选择填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
从每小题所给的A、B、C三个选项中,选出可以填入空白处的正确答案。
21. I will give a T-shirt     my brother as a birthday present.
A. by     B. to      C. from
22.----Do you enjoy Chinese Folk Songs?
----Yes, the folk songs       nice.
A. sound     B. smell    C. look
23.----Must I hand in the survey on the use of bicycle-sharing right now?
----No, you       .
A. needn’t      B. can’t      C. shouldn’t
24. Tony is the best student in the class because he works      than the others.
A. hard    B. harder    C. hardest
25.---- I tried many ways to solve the problem, but      of them worked.
----Never give up. You' ll surely make it.
A. all     B. none    C. neither
26. ----       does Liu Chuanjian do?
----He's a pilot of Sichuan Airlines. He's a hero!
A. What      B. Where      C. When
27. Blue whales are     . We should try to protect them.
A. in time      B. in public     C. in danger
28.----How      ! There are no workers in the bank.
----It's the first self-service bank in China.
A. strange       B. scary        C. boring
29. You can surf the Internet     you want to know about the 2020 World Middle School Games.
A. until         B. after        C. if
30. China       great achievements in science and technology since 1978.
A. makes        B. made        C. has made
31. ----I don’t know how to use the App Fun Dubbing.
----Ask Jimmy for help. He has lots of     in doing it.
A. experience      B. trouble       C. courage
32. Paper-making       by the Chinese in the Western Han dynasty(朝代).
A. is invented      B. invented     C. was invented
33. Grandma wants to watch the program legal Report. Please
A. turn off      B. turn on    C. turn down
34. Yuan Longping is a Chinese rice scientist       is leading a search to develop “sea rice”.
A. who    B. which     C. whom
35. ----Karl Marx is a great thinker. Do you know      ?
----In 1818.
A. where he was from    B. when he was born    C. how he learned foreign languages
Ⅲ.完形填空 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)
从每小题所给的A、B、C三个选项中,选出可以填入空白处的最佳答案。
Ewan Drum has always liked superheroes. He admires how they help people. At the age of seven, he told his parents, “I want to    36    like a superhero and help the homeless.” A few months later, Ewan's family planned a day of  37    . Wearing his red superhero costume, Ewan   38 helped pass out 70 bag lunches to hungry people in a park in Detroit, Michigan. That's   39 Super Ewan was born.
Word spread about Ewan' s good deeds(事迹). People donated(捐赠) money and something else, and Ewan handed them out to those in need. When    40   donated bottles of water, Ewan and his family held a drive to get even more. They   41   the water to Flint, Michigan, a city that had unsafe drinking water. Another time, a business donated six turkeys for Thanksgiving.  42        his parents' help, Ewan used social media(媒体)to ask for more turkeys, plus side dishes. In the end, he says, “we handed out 64 turkey dinners to   43    all around Detroit.”
Ewan has a motto: Everyone can be a superhero to someone. At an event called the Hero Round Table, Ewan told the listeners, “It's not    44    to help people. You can keep some socks and snacks in your car to help people in need. Every   45    thing helps and can make someone feel happy.”
36. A. get up     B. dress up      C. look up
37. A. giving     B. playing      C. showing
38. A. safely    B. seriously     C. happily
39. A. what     B. why       C. how
40. A. someone     B. everyone     C. no one
41. A. sold     B. took      C. lent
42. A. From     B. With      C. In
43. A. heroes    B. listeners     C. families
44. A. difficult     B. possible      C. necessary
45. A. private     B. little      C. interesting
Ⅳ.阅读理解(共两节,25小题;满分45分)
第一节 阅读下面A、B、C、D四篇短文,根据短文内容,从题中所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳答案。(共20小题;每小题2分,满分40分)
A
My interest in cooking started when I was 11, partly thanks to my mother. She didn’t really like cooking and when she did cook, I didn’t like her food. Once I was watching something about cooking on TV and I thought I could do this, so I went to the bookstore and looked for the biggest cookbook I could find.
During a year, I had produced most of its recipes(食谱)and was ready for a bigger challenge(挑战). I wanted to create my own dishes and I started cooking for more people than just my family. To my joy, my parents allowed me to build a test kitchen. I did much cooking to test my dishes in it and my skill improved quickly. Later, my mom and I set up a dinner club that organized monthly events inside my home. Now as a teen chef (主厨), I have also cooked in top-class restaurants around the country. I am not doing it for the money, but because I love cooking.
Now I know that when you stop caring whether you'll be famous or do well, your dream will come to you.
46. The writer is now     .
A. a TV star
B. a news reporter
C. a well-known bookseller
D. a good chef
47. What made the writer begin to cook?
A. His parents' wish.
B. The customers' advice.
C. His mother's delicious food.
D. The information about cooking on TV.
48. After producing most of the recipes in the cookbook, the writer wanted to      .
A. take cooking lessons
B. write his cookbook
C. make new dishes of his own
D. open a restaurant
49. The underlined word “it” in Paragraph2 refers to(指代) “      ”.
A. the bookstore
B. a test kitchen
C. a dinner club
D. the country
50. What is important for the writer?
A. Finding a good job.
B. Making lots of money.
C. Doing what he loves.
D. Becoming famous.
B
Jackie is writing a summary(总结)and feedback about School Day to his teacher.
Summary:
School Day was held successfully on May 6th. Twenty-four student helpers from Grade 8 were divided into four groups of six. Each group had a task to raise money for the disabled.
Group 1 Group 2 Group 3 Group 4
School postcards
(Leader: Natalie) Chinese paintings
(Leader: Tina) Recycling bags made by students
(Leader: Leo) Homemade snacks by parents
(Leader: Nick)
All of groups performed well on School Day and received praise from the visitors. In short, our School Day went well and we got no poor opinions from the visitors.
Feedback:
Opinions from 100 students have been collected. Most students thought the activities were good. However, some students thought the prices of the school postcards were a little too high.
Satisfaction Feedback(反馈)
 
Follow-up:
Have a meeting with the headmaster about prizes for excellent student helpers.
51. The text is written to        .
A. give a report
B. have School Day
C. collect opinions from visitors
D. hold a meeting with teachers
52. What were sold in Tina’s group?
A. School postcards.
B. Chinese paintings.
C. Recycling bags.
D. Homemade snacks.
53. How did the visitors feel about the activities?
A. Disappointed.
B. Satisfied.
C. Worried.
D. Surprised.
54. How many students like the recycling bags according to the feedback?
A. 50.
B. 25.
C. 15.
D. 10.
55. Which of the following is TRUE about the activities?
A. Nick was the leader of Group I.
B. Twenty-four students offered their feedback.
C. The postcards were cheap.
D. Student helpers who did well can get prizes.
C
Birth order---does it matter? Are you different because you are the first, second, or third child in your family---or maybe the last of nine?
A study found that first-borns have an average(平均的)IQ that is three points higher than people who fall into a different place in the birth order, perhaps because first-borns often help younger brothers and sisters, which improves their own skills. In 2007, an international organization of CEOs found that 43% of CEOs are first-borns 33% are middle children, and 23% are last-borns. First-borns are more likely (可能的)to be doctors and astronauts and get higher pay.
    If first-borns are more successful, last-borns are generally more agreeable. They are also more likely to be funny, possibly to get attention from all the bigger people at the dinner table. Mark Twain and Stephen Colbert were both the youngest in large families, and Jim Carrey was the youngest of four. According to a 2007 Time magazine article, “The power of Birth Order." last-borns are more likely to be artists and successful businessmen.
Then there are the middle children: we have not ignored(忽视) them! Many middle children are short of one-on-one time with their parents. They often feel short-changed: the oldest gets more rights, and the youngest is spoiled(宠坏的). Though they may be ignored, middle children are more likely to grow into easygoing adults.
Many factors(因素)make us who we are, but if the research is correct, birth order may be one of the most important factors.
56. Who is most likely to be a CEO?
A. A first-born.
B. A second-born.
C. A third-born.
D. A last-born.
57. What can we learn about Jim Carrey?
A. He was likely to be given low pay.
B. He was likely to be agreeable.
C. He was a first-born.
D. He was a middle child.
58. What does the underlined word “short-changed” in Paragraph 4 probably mean in Chinese?
A.受亏待的
B.受控制的
C.受宠爱的
D.受欢迎的
59. We can learn from the research that birth order     .
A. has no influence on IQ
B. matters a lot at the dinner table
C. may decide who we are
D. is a factor in making us powerful
60. What would be the best title for the text?
A. Where Is Your Place in the Family?
B. Who Improves Your Social Skills?
C. What Makes You Successful in Life?
D. How Can You grow into a big Man?
D
Many Chinese people will wonder what presents to get for their moms on Mother’s Day, but not many know Mother’s Day is actually a festival from overseas.
Mother's Day originated(起源) in America during the early 20th century. The festival spread to China as early as the 1980s and was widely accepted.
Why did a foreign festival become popular in China? In fact, Chinese traditional culture has always encouraged filial(孝顺的)devotion to parents. There are many stories which show filial respect in ancient China. For example, the story of “Taste Liquid(液体的) Medicine for Mother” tells us the filial virtue(美德) of Emperor Wen of the Western Han dynasty. His mother had been sick for three years. He often stayed up by her bedside and cared for her day and night. He tasted the liquid medicine first before she drank it. Also, mother love is a repeated subject in Chinese ancient poems, like “Song of the Parting Son” by Meng Jiao, a poet of the Tang dynasty. Now this poem is still a must in the school textbooks. Children in China are brought up with the education of filial devotion.
On special days, people often use roses or forget-me-nots to express love. Carnations are considered as the perfect flowers for mothers around the world, but few know that China has its own for mothers---the tiger lily.
Love for mothers can have different ways of expression. What matters most is love, not the festival itself. What mothers truly want is perhaps just a simple expression of love from their children.
61. When did Mothers Day spread to China?
A. In the 1920s.
B. In the 1980s.
C. In the Western Han dynasty.
D. In the Tang dynasty.
62. What is the poem of “Song of the Parting Son” mainly about?
A. The filial virtue of Emperor Wen.
B. Caring for the old.
C. Traditional Chinese medicine.
D. A mother’s love for her son.
63. Mother's Day is popular in China mainly because of      .
A. its wide spread in many countries
B. our ancient stories of respecting parents
C. our traditional cultural values
D. its simple way of expressing love
64. What is regarded as the Chinese own flower for a mother?
 
65. What a mother truly wants on Mother's Day may be      .
A. a big dinner
B. a celebration party
C. greetings of the festival
D. expensive presents
第二节 阅读下面短文,从短文后所给的五个选项中选出能填入短文空白处的最佳选项,使短文通顺、连贯,意思完整。(共5小题;每小题1分,满分5分)
E
We should not use more water than we actually need. If we do, we will not have enough water in the future.    66   It is not a difficult question to answer. If we remove more fresh water than nature replaces, we have taken too much.
Many cities run campaigns(运动)to get people to stop wasting water. They show them ways they can cut back on water use.    67   What's more, they carry out programs that offer money to reduce water use. For example, they give people shower heads and toilets that use less water.   68    
Another threat(威胁)to our water supply is pollution. When our sources of fresh water get polluted, we can no longer use this water. This also endangers(危及) the animals that depend on the water.
   69    We can save lots of water by not letting taps(ke )run while we brush our teeth or by turning off taps right after washing hands. By collecting cold water when were taking warm showers, we can also save water.    70   In this way, we can make full use of water.
A. However, just how much is too much?
B. There are several things we can do to save water.
C. Finally, they make laws to control the use of water.
D. We don't have to let the cold water run until it gets warm.
E. They also increase water bills for people who use too much.
V.情景交际(共5小题;每小题2分,满分10分)
根据情景提示,完成下列各题。
71.你想要感谢对方的帮助,可以这样说:
                                                              for your help.
72.假如你是John,有人打电话找你,你接听时可以这样应答
Hello!                                                                    .
73.你想知道现在几点,可以这样问:
                                                                         ?
74.你想进入老师的办公室,应该这样请求:
                                                                         ?
75.Tom想单独去游泳,你可以这样劝告他:
                                                                 alone, Tom.
Ⅵ.看图写话(共5小题;每小题2分,满分10分)
根据每小题所提供的图画情景和提示词,写出一个与图画情景相符的句子。
 
Ⅶ.短文填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
阅读下面短文,根据语境、音标或所给单词的提示,在每个空格内填入一个恰当的词,要求所填的词意义准确、形式正确,使短文意思完整、行文连贯。
Lonnie Johnson always loved taking things apart(分开). He   81   /'sʌmtaimz/ put them back together. Other times he made new things from different     82    ( part). He learned how to use tools from his dad.
At 13, Lonnie put an old engine(发动机)on a homemade go-cart. He loved driving it around. He dreamed of being     83    inventor. By high school, Lonnie built a remote-control robot from some waste things. This won him first prize at the Alabama State Science Fair. His friends called 84    "The Little Scientist. In college, Lonnie was an excellent student. After that, he    85  (become )an Air Force officer, rocket scientist and business leader.   86   he never stopped inventing. You may have played with his most famous invention---the Super Soaker, a kind of water gun. Lonnie got the idea for this   87    /tɔi/ while working on another invention. When he tested a homemade part in his bathroom, it shot water   88    / ə’ krɔs/ the room.
Today, Dr. Lonnie Johnson has more than 100     89    (use) inventions. However, he still keeps    90    (try)new things.
Ⅷ.书面表达(满分15分)
91.假如你是李华,你的英国笔友 Henry对武术感兴趣。请你根据图表提示,用英语给他写一封电子邮件,邀请他暑期来观摩你校举办的首届武术节,感受中华武术文化。词数80左右。
  Time July 7 to 9, 2018
 Activities Competitions, shows
 History of Wushu Thousands of years
 Benefits(益处)of Wushu …
注意事项:
1.必须包含所提示的信息,可适当发挥,开头已给出,不计入总词数;
2.意思清楚,表达通顺,行文连贯,书写规范;
3.请勿在文中使用真实的姓名、校名及提示信息以外的地名。
参考词汇:practice Wushu练武
Dear Henry,
I am glad that you are interested in Wushu.                                           
                                                                                
Yours,
Li Hua

参考答案
Ⅰ.听力:共三节,每小题1.5分,共30分。
第一节
1.B   2.B   3.A   4.C   5.A
第二节
6.B  7.C  8.B  9.A  10.A  11.C  12.A  13.C  14.B  15.C
第三节
16. foot    17. next    18.10/Ten    19.visit    20.before
Ⅱ.选择填空:每小题1分,共15分。
21.B 22.A  23.A  24.B 25.B 26.A 27.C  28.A  29.C 30.C  31.A  32.C  33.B  34.A   35.B
Ⅲ.完形填空:每小题1.5分,共15分。
36,B 37.A 38.C 39.C 40.A 41.B 42.B 43.C 44.A 45.B
Ⅳ.阅读理解:共两节,共45分。
第一节(每小题2分,共40分)
46.D 47.D 48.C 49.B 50.C 51.A 52.B 53.B 54.A 55.D
56.A 57.B 58.A 59.C 60.A 61.B 62.D 63.C 64.D 65.C
第二节(每小题1分,共5分)
66.A 67.E 68.C 69.B 70.D
Ⅴ.情景交际:每小题2分,共10分。
71. Thank you for your help.
72. Hello! This is John speaking
73. What time is it?
74. May I come in?
说明:71-75每小题仅提供一种答案作为参考。
Ⅵ.看图写话:每小题2分,共10分。
76. She has long hair.
77. The boy is sleeping now.
78. They played chess last Sunday.
79. The dog is as cute as the cat.
80. It's good of the girl to help the old man.
说明:76-80每小题仅提供一种答案作为参考。
Ⅶ.短文填空:每小题1分,共10分。
81. some  82.parts   83.an   84.him   85.became
86. But    87. toy    88. across   89. useful    90. trying
说明:84和86小题仅提供一种答案作为参考;其余每小题均为唯一答案。
Ⅷ.书面表达:共15分
91.参考范文
Dear Henry,
I am glad that you are interested in Wushu. Here I've got good news for you. The first Wushu festival of our school is going to be held from July 7 to 9, 2018. I'd like to invite you to the festival. You can watch many Wushu competitions and enjoy wonderful shows.
Chinese Wushu has a history of thousands of years. Practicing Wushu is a good way to improve our health. Besides, it helps us to develop strong wills. Most of us like it very much. I hope you will come and experience Chinese Wushu culture.
Looking forward to seeing you soon.
Yours
Li Hua


 

文 章来源 天
添 资源 网 w w w.
tTz y W. c oM