您现在的位置: 天添资源网 >> 学科试题 >> 英语试题 >> 高三 >> 正文 搜索:

广州市2018届高三英语12月调研试卷(带解析)

作者:佚名 试题来源:网络 点击数:

广州市2018届高三英语12月调研试卷(带解析)

本资料为WORD文档,请点击下载地址下载
文 章来
源天添 资源
网 w w w.tT z
y W.CoM

2018届广州市高三年级调研测试英语试题
2017.12
试卷共 10 页,满分 120 分。考试用时 120 分钟。
第二部分 阅读理解 ( 共两节,满分40分 )
第一节 ( 共15小题;每小题2分,满分30分 )
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
A
Metropolis Book Club
Membership:
All you need to do is fill out the order form at the bottom of the page, select your first order from our book list and then post the completed form back to us.
Special offers for new members:
As a special offer, you may choose any reduced-price books from our new members’ book
list, to the value of 100 yuan in total.
Tick the box on your form to order a free watch.
Join before the end of this month and you receive another free book carefully chosen by our
staff.
Order an audio-book from the many on offer, at half the recommended retail price.
When you’ve joined:
As a member you get around 50% off the publisher’s price of every book you buy, and what’s more, they come straight to your door. Your free club magazine arrives once a month to keep you up to date with the latest best-sellers we’ve added to our list. On the Internet, you can find all our titles for the year at our exclusive members’ website. Our website also has a book swap service where members can request or offer books for exchange.
Being a member:
All you have to do is order four books during your first year. After that, you can decide on the number of books you wish to take.
In each of your monthly club magazines, our experienced staff choose a “Book of the Month” for you, which is offered at an extra-special price. If you do not want this book, just say so in the space provided on the form and send it back to us. We always send the book if we do not receive this form.
Once we receive your order, your books are delivered within one week. And remember, you have up to a fortnight to decide if you wish to keep the books you have ordered. If they aren’t what you expected just send them back!
1. How can you become a member of the Metropolis Book Club?
A. By ordering a watch free of charge.
B. By sending the advertisement to the club.
C. By choosing books with special prices.
D. By returning the completed order form.
2. What information does the monthly magazine give members?
A. The percentage saved on each book.
B. The names of all the books sold by the club.
C. The list of the newest books available to buy.
D. The books that can be swapped by club members.
3. What can we infer from the last part of the passage?
A. At least four books should be bought each year.
B. Members can look at the books before they buy them.
C. Members need to buy the “Book of the Month”.
D. The more books bought, the higher the member’s grade.
【答案】1. D    2. C    3. B
【解析】 本文主要介绍如何成为都市图书俱乐部的会员,以及成为会员有哪些优势。
1. D
细节理解题。根据第一段“Membership:All you need to do is fill out the order form at the bottom of the page, select your first order from our book list and then post the completed form back to us.” 你所要做的就是填写下面的订单,从我们的书单中选择你的第一个订单,然后把填妥的表格寄回给我们。分析内容可知填写订单并寄给他们就可成为会员,分析选项可知D项符合题意。
2. C
 ....................................
3. B
推理判断题。根据最后一段“And remember, you have up to a fortnight to decide if you wish to keep the books you have ordered. If they aren’t what you expected just send them back!”你有两周的时间来决定是否保留你所订购的书。如果他们不是你所期望的,就把他们送回去!分析句意可知,收到书后在两周之内如果觉得不是你想要的书可退回,可知会员可以在买之间看到书的。分析选项可知B项符合题意,故选B。
B
Paloma sat at a computer in the school library. She stared at the blank screen and the blinking cursor. She rummaged around in her backpack for a rubber band, and then she pulled her hair into a thick ponytail. Paloma looked at the computer screen. It was still blank. She sighed and flipped through her notebook to reread the assignment Mr. Molina had given the class three weeks ago. It was due in just two days, and Paloma knew that she couldn’t procrastinate any longer.
Write a creative short story using an experience that you have had recently, Paloma read. Your story should include two examples of figurative language.
Paloma and her family had recently taken a trip along North Carolina’s coast. They had visited four different lighthouses, and Paloma wondered what it would be like to live in a lighthouse. She knew that before lighthouses were automated, they were run by a lighthouse keeper who lived on the premises. Paloma thought she’d love to be a lighthouse keeper. Without thinking about it any longer, Paloma began to write the story.
I sat with my cat Sadie curled on my lap and looked out the window at the crashing waves. The heavy rain beat against my lighthouse like a thousand footsteps racing up and down the walls. I held Sadie closer, and she let out a small meow of displeasure. I knew that the coming storm could not be too dangerous if Sadie was still acting normally. I had read that animals can sense changes in weather and will seek shelter from a tornado or hurricane. I was relying on Sadie’s calmness to get me through my first hurricane on the island.
I knew that my lighthouse was sturdily built. It had survived more than one hundred years’ worth of hurricanes and tropical storms. There was no reason to believe that it couldn’t survive another. I looked up at the staircase that spiraled above me and worried as I felt the tower sway slightly in a gust of wind.
Paloma stopped and reread what she had just written. She smiled to herself in delight, saved her story, and then settled into her chair to continue writing. She wasn’t sure what was going to happen next, but she knew that if she kept going, the story would continue to tell itself. Paloma couldn’t wait to find out where it would take her.
4. Why is Paloma feeling anxious at the beginning of the passage?
A. She hasn’t much time left to do her writing task.
B. She doesn’t know the details of her writing task.
C. She has completely forgotten about her writing task.
D. She doesn’t know what is wrong with her computer.
5. What is the inspiration for Paloma’s story idea?
A. Her cat.    B. Her teacher.
C. Her trip.    D. Her dream.
6. In Paloma’s story, how does the lighthouse keeper decide if the storm is dangerous?
A. By listening to the weather report.
B. By watching the crashing waves.
C. By observing the cat’s behaviour.
D. By measuring the movement of the lighthouse.
7. As described in the final paragraph, how does Paloma feel after she has written the first part of her story?
A. Confused.    B. Excited.
C. Relieved.    D. Determined.
【答案】4. A    5. C    6. C    7. B
【解析】 本文是记叙文。主要讲述帕洛玛想要根据自己的经历来写一个故事。
4. A
推理判断题。根据第一段最后一句“It was due in just two days, and Paloma knew that she couldn’t procrastinate any longer.” 她只有短短两天,她知道她不能再耽搁。分析句意可知,她没有多少时间。分析选项可知A。
5. C
推理判断题。根据第二段可知要写一个故事,“.Write a creative short story using an experience that you have had recently, Paloma read根据你自己的经历来写故事,第三段的内容可知,Paloma 想到自己和家人一起最近在北卡罗莱纳海岸旅行。于是开始写故事了,由此可推断出她的故事的想法是来源于她的旅行。分析选项可知C项符合题意,故选C。
6. C
推理判断题 。根据第四段最后部分“I knew that the coming storm could not be too dangerous if Sadie was still acting normally. I had read that animals can sense changes in weather and will seek shelter from a tornado or hurricane. I was relying on Sadie’s calmness to get me through my first hurricane on the island.”我知道如果Sadie仍然表现正常,即将到来的风暴不会太危险。我读到过动物能感知天气的变化,并能躲避龙卷风或飓风。我是靠Sadie的冷静让我渡过我在岛上的第一次飓风。分析可知Paloma是靠观察她的猫行为来判断风暴是否危险的。分析选项可知C符合题意。故选C。
7. B
推理判断题。根据最后一段“Paloma stopped and reread what she had just written. She smiled to herself in delight,…Paloma couldn’t wait to find out where it would take her” Paloma停下来重读自己刚刚写的。她高兴地笑了…。Paloma迫不及待想知道这个故事如何发生。分析句意可知她非常激动。分析选项可知B项(Excited )符合题意。
C
For many years, Bruce Bexler dreamed of going where no human had gone before. He wanted to cut a path through unexplored lands and discover rare, exotic species.
That might sound like an impossible dream, but Bexler turned it into a reality.
In December 2015, he and a team of Australian and American scientists ventured into an isolated tropical rain forest on the island of New Guinea. They were the first people ever to enter the mist-covered region. “As time was limited, we were dropped in by helicopter. Once we were on the ground, there were no trails anywhere; it was really hard to get around,” Bexler says.
Within minutes of landing, the team spotted a black chicken-like bird with strange orange skin hanging from its neck. The scientists soon determined that the unusual creature was a type of honeyeater — the first new bird species to be sighted on New Guinea in 60 years.
The honeyeater wasn’t the only surprise for the scientists. They discovered more than 40 previously unknown plant and animal species — 13 birds of paradise, 20 frogs, four butterflies, and five palms. “We were like kids in a candy store,” Bexler recalls. “Everywhere we looked, we saw amazing things we had never seen before.”
The newfound species didn’t shy away from the scientists. Two long-nosed echidnas — primitive egg-laying mammals — let the visitors pick them up and take them back to camp to study them. An echidna looks like a hedgehog and is also called a spiny anteater.
Bexler thinks the animals weren’t scared because they had never seen humans before. “In almost all parts of New Guinea, animals are hunted for food, and because of this, they are very cautious of people,” he explains. “This area gives scientists a place where they can go to study the behaviours of animals that have not yet learned to be afraid of people.”
Scientists believe the area is probably the largest untouched forest in Asia. Local people called Kwerba hunt and collect plants from the outer-edges of the forest but told Bexler that not even their ancestors had gone so far into the woods. The wooded area is approximately a 10-day walk from the nearest village.
Bexler and his team did not have enough time during the expedition to study the area completely. They hope to return and expect to record many more undiscovered species. “We just scratched the surface,” Bexler says. “Anyone who goes there will come back with a mystery.”
8. Which word best describes Bruce Bexler?
A. Adventurous.    B. Cautious.
C. Optimistic.    D. Thorough.
9. What does Bruce Bexler mean in Paragraph 5 when he says the scientists “were like kids in a candy store”?
A. They didn’t have enough food and were hungry.
B. They were very excited about what they saw.
C. They were misbehaving like naughty children.
D. They knew that if they kept searching, they’d find sugar.
10. Why did some of the animals allow the scientists to pick them up?
A. The scientists seemed to be very friendly.
B. The scientists were skilled in handling animals.
C. The animals had been well-trained by the local people.
D. The animals had no experience or fear of people.
11. What can we conclude about the area Bruce Bexler explored?
A. The best way to explore the area is by helicopter.
B. The area has not been visited by scientists for many years.
C. The area still contains many plants and animals unknown to science.
D. The locals are unwilling to allow the scientists to enter the deep woods.
【答案】8. A    9. B    10. D    11. C
【解析】 本文属于自然类文章。主要描述了Bruce Bexler梦想着去从没有人去过的地方,开辟一条未经探索的土地,发现稀有的外来物种。这个梦想在2015年实现了,他和一支科学家小组进入新几内亚岛上的热带雨林,发现了许多未被发现的物种。
8. A
推理判断题。根据第一段内容:多年来,Bruce Bexler梦想着去从没有人去过。他想开辟一条未经探索的土地,发现稀有的外来物种。分析内容可知,Bruce Bexler是一个喜欢探险的人。分析句意可知A项(Adventurous.)符合题意,故选A项。
9. B
推理判断题。根据第五段中的“We were like kids in a candy store,” Bexler recalls. “Everywhere we looked, we saw amazing things we had never seen before.” ”Bexler回忆说, 我们就像在糖果店里的孩子,我们到处看,看到了我们从未见过的令人惊奇的事情。分析句意可知,他们看到了许多从未看到的令人惊奇的东西,对此非常激动。分析句意可知,B项符合题意。故选B项。
10. D
推理判断题。根据第七段“Bexler thinks the animals weren’t scared because they had never seen humans before.”分析句意可知,Bexler认为动物不害怕,因为他们以前从未见过的人。分析句意可知D项(这些动物没有经验也不怕人)符合题意,故选D项。
11. C
【解题剖析】此题属于推理判断题中的(4)根据事实细节,推断合理信息。答案需要从文章根据最后一段Bexler says. “We just scratched the surface, Anyone who goes there will come back with a mystery.”进行推断。
【答案定位】根据最后一段Bexler says. “We just scratched the surface, Anyone who goes there will come back with a mystery.” Bexler说,“ 我们只是触及表面,任何去那里的人都会带着一个谜回来。”由此可推断出这个地区仍然有许多未知的动植物。
【推理关系】题干What can we conclude about the area Bruce Bexler explored? ☞文章内容We just scratched the surface, Anyone who goes there will come back with a mystery.
【答案】Anyone who goes there will come back with a mystery..☞C选项The area still contains many plants and animals unknown to science. ☞关键词 come back with a mystery和unknown to science。
【名师点睛】推理判断策略之根据事实细节,推断合理信息
根据事实细节,推断合理信息。推理题要求在理解原文表面文字信息的基础上,作出一定判断和推论,从而得到文章的隐含意义和深层意义。推理题所涉及的内容可能是文中某一句话,也可是某几句话,但做题的指导思想都是以文字信息为依据,既不能做出在原文中找不到文字根据的推理,也不能根据表面文字信息做多步推理。也就是说,要做到判断有据, 推论有理, 忠实原文。切忌用自己的观点代替作者的本意,切忌片面思考,得出片面结论。
D
Petrol and diesel cars may still dominate our roads, but their days are numbered. A recent university study found that current electric cars could be used for 87 per cent of daily car journeys in the US. That figure could rise to 98 per cent by 2020.
One hurdle to the widespread adoption of electric cars has been ‘range anxiety’ — drivers’ concerns about running out of juice on a journey. While petrol stations are conveniently located across national road systems, the necessary network of electric charging stations is still being developed. That said, charging points are becoming increasingly common throughout the USA.
Attitudes towards electric vehicles have changed quite considerably over the last few years. Not that long ago, electric cars were met with distrust, and their large price tags drove customers away. Thanks to improvements in battery capacity, recharging times, performance and price, the current generation of electric cars are starting to persuade critics. Plug-in cars will soon give internal combustion engine models a run for their money.
As well as advancements on the road, electric vehicles are taking to the seas and skies. Electric boats are among the oldest methods of electric travel, having enjoyed several decades of popularity from the late 19th to the early 20th century before petrol-powered outboard motors took over. Now, the global drive for renewable energy sources is bringing electric boats back. Steps towards electric air travel are also being made, with Airbus and NASA among the organisations developing and testing battery powered planes. The experiments could soon make commercial electric flight a reality.
Electric vehicles do not produce any emissions. Were the US to act on the study’s findings and replace 87 per cent of its cars with electric vehicles, it would reduce the national demand for petrol by 61 per cent. However, because of the production processes and the generation of electricity required to charge these vehicles, they cannot claim to be completely emission-free. That said, as many countries continue to increase their use of renewable energy sources, electric vehicles will become even cleaner.
12. Which is the best title for this passage?
A. My Dream Car    B. History of Electric Cars
C. Problems with Petrol Cars    D. Driving into the Future
13. As used in Paragraph 2, the underlined word “hurdle” means _______.
A. aim    B. barrier
C. consequence    D. step
14. In the past, why did many people refuse to buy the electric cars?
A. They were not good value.
B. They were very poorly made.
C. They were not widely promoted.
D. They couldn’t travel at a high speed.
15. What is the function of Paragraph 4?
A. To introduce the history of electric travel.
B. To explain why the world needs more electric cars.
C. To show why more people have interest in electric cars.
D. To describe different ways electric vehicles can be used.
【答案】12. D    13. B    14. A    15. D
【解析】 本文属于科技文类。汽油和柴油汽车可能仍然主宰着我们,但很快会被电动车辆所替代。电动汽车不产生任何排放物,随着在陆路方面的进步,电动汽车正朝着海洋和天空方向发展。而未来的车辆一定是电动时代。
12. D
主旨大意题。通读全文可知,汽油和柴油汽车可能仍然主宰着我们的道路,但很快会被电动车辆所替代。而未来的车辆一定是电动时代。分析选项可知D项(驶向未来)符合题意,故选D。
13. B
 【解题剖析】此题属于猜测词义中的(1):依据标点符号猜测词义。答案需要看破折号后的内容。
【答案定位】根据第二段破折号后的内容 “.One hurdle to the widespread adoption of electric cars has been ‘range anxiety’ — drivers’ concerns about running out of juice on a journey.” 可知,让司机在行驶中担心会电用光的一定是车的一个缺点,障碍。分析选项(A目标;B障碍;C后果;D步骤,手段)可知B项是符合题意的。
【推理关系】题干As used in Paragraph 2, the underlined word “hurdle” means _______ ☞文章内容drivers’ concerns about running out of juice on a journey
【答案】drivers’ concerns about running out of juice on a journey☞B选项barrier 
【名师点睛】猜测词义之策略(1):依据标点符号猜测词义
     标点符号是词义猜测的最直接,最简单的信号词。比如,破折号( --- )、冒号 ( : ) 常常起解释说明的功能,引号(‘')和( ( ) )有时也起到相同的作用。
14. A
细节理解题。根据第三段中的第二句“Not that long ago, electric cars were met with distrust, and their large price tags drove customers away.” 分析句意可知,不久前,电动汽车遭到了不信任,他们的巨额标价把顾客吓跑了,也就是说人们认为电动车太贵了不值得买。分析选项可知,A项(They were not good value.不值得买)符合题意,故选A。
15. D
推理判断题。根据第四段的第一句“As well as advancements on the road, electric vehicles are taking to the seas and skies.” 除了公路上(汽车)的进步,电动交通工具正朝着海洋和天空方向发展。由此可知电动交通工具以不同的方式出现在陆路,海上及空中。分析选项可知D项(描述电动交通工具的不同的用途)符合题意,故选D。
第二节 ( 共5小题; 每小题2分,满分10分 )
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
China has been the birthplace of many of the world’s greatest inventions. It was, for example, the first country to produce paper money. Before the invention of paper money and coins, people used many different kinds of things for buying and selling. ____16____ This exchange of goods and services for other goods and services is called bartering.
___17___ In 1200 BC, people in China began to use shells(贝壳)as money. Usually the shells used as money were very small. This made it easier for people to carry money over long distances, and allowed for trade to develop between different parts of the country.
In the years which followed this invention, many other countries around the world began to do the same. ___18___
The next development was in 1000 BC, when China started making bronze and copper  shells. It wasn’t long before the Chinese made round coins out of metal. ____19____ By 500 BC, metal coins had begun to appear in countries like Persia and Greece, and later in the Roman Empire.
About 1000 years later, leather was used as money in China, and in 806 AD, the first paper banknotes were produced by the Chinese people. ___20___
A. People also began collecting foreign coins as souvenirs.
B. However, as economies developed, such exchanges became impractical.
C. It was still many years before paper currency appeared in Europe.
D. They also used tiny shells as money for buying and selling.
E. As time went by, trade between countries increased.
F. During that time, for example, buying a chicken might cost several potatoes.
G. The very first coins often had holes in them so that people could string them together.
【答案】16. F    17. B   
18. D    19. G   
20. C
【解析】 本文属于历史知识。主要讲述了中国是世界上许多伟大发明的发源地。文中介绍了货币的发展过程,由实物交换到贝壳货币再到金属圆硬币,最后发明了纸币。成为世界上第一个制作纸币的国家。
16. F
考查对上下文的理解和推理判断能力。句意:在纸币和硬币发明之前,人们用许多不同的东西来买卖。例如,在那期间,买一只鸡可能要用一些土豆来(交换)。分析句意可知,在纸币发明前人们用实物来买卖,分析句子可知F.( During that time, for example, buying a chicken might cost several potatoes.) 就是对那个时代的一个例子。故选F。
17. B
考查对上下文的理解和推理判断能力。根据下文的内容可知,在公元前1200年使用贝壳作为货币,很容易运输到远的地方。因此这样用实物的方式不方便,不实用。分析选项可知B.项(However, as economies developed, such exchanges became impractical.)符合题意,故选B项。
18. D
考查对上下文的理解和推理判断能力。 根据上句内容,在这项发明之后的几年里,世界上许多其他国家也开始这样做,即就是也使用贝壳来作为货币。分析选项可知D.项(They also used tiny shells as money for buying and selling.)符合题意,故选D。
19. G
考查对上下文的理解和推理判断能力。根据本空的上下文内容可知,这时货币出现了新的发展,即出现金属币。分析选项可知, G项(The very first coins often had holes in them so that people could string them together. ,最早的硬币上常有洞,以便人们可以把它们串在一起)与本段coins,有多处同词的复现。可知G项符合题意,故选G。
20. C
考查对上下文的理解和推理判断能力。 根据本段内容可知主要讲述了纸币最早出现在中国。分析选项可知C项(It was still many years before paper currency appeared in Europe.)有词paper currency的复现 分析句意:在公元806年,最初的纸币是由中国人制作的。很多年以一纸币在欧洲出现。从句意可知,C项符合题意,故选C项。
【名师点睛】七选五题型解题技巧
该题型选项大致可分为
主旨概括句(文章整体内容);过渡性句子(文章结构)和注释性句子(上下文逻辑意义)三类。正确的解题思路分为两步:
(1)首当其冲看首段,跳过空格快速通读全篇,了解文章大意。
(2)精读空格前后两句,利用各种衔接手段选择正确的选项填入空格。由于七选五空出的是整个句子,而这些句子与句子之间,必然有一种联系,因此我们可以通过选项中某个名词或动词跟空前或空后的一致性或者相关性来确定这两个句子之间有一种关联性,从而选择正确的答案。如第2、3、4小题主要根据空格前后两句而得出的。
(3)看选项,找出与空前空后句中心词同义,近义或相关性的词语。实现关键词的对接,先易后难,各个突破。此外要通过句子的逻辑关系或句子的标点来判断该句在文章的位置。正确选项的特点:复现,包括同义反复,反义反复(,如第4 和第5小题都有同一个词的复现)。
(4) 解题的关键是能娴熟地利用各种衔接手段。尤其要注意代词,连词等。如表示转折关系的but,though, however 等。

 

 

第三部分:英语知识运用(共两节,满分45分)
第一节(共20小题;每小题1.5分,满分30分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
Grady threw down his backpack and slammed the car door shut.
“This is going to be a really ___21___ week,” he said unhappily to no one ___22___. He looked around the campground. Hundreds of blue-green fir trees,some as tall as church towers,
___23___ the mountainside, giving it the appearance of a lush green carpet. The sun would be setting soon. Then, Grady thought, maybe the ___24___ wouldn’t feel so bad. Even up here in the
___25___, the hot stickiness of July clung to him.
Grady hated camping, but it was something his family ___26___ every summer. His father liked cooking over an open fire, telling stories about how to ___27___ things like bear attacks and swarms of bees. His mother and younger brother Jared liked to hike and take ___28___ of animals. Jared had a collection of bug pictures that he’d ___29___ to the walls in his half of their room. Grady thought they were just scary and proof that Jared was a ___30___ kid.
They set up camp — two ___31___, one for his parents and one for himself and Jared. While everyone else started ___32___ dinner, Grady, looking for some place to cool down, set off for the nearby stream, which was deep enough to ___33___ in.
As he ___34___ the stream, something caught his eye. There was a/an ___35___ black bear cub — no more than two feet tall with a lovely face. It was playing ___36___ at the water’s edge,
___37___ its surroundings. Grady moved closer to get a ___38___ look. Then Grady heard a sound behind him. He ___39___ his father saying that bear cubs would never be ___40___. Then he turned around and saw the cub’s mother moving swiftly towards him ...
21. A. long    B. interesting    C. peaceful    D. risky
22. A. in advance    B. in brief    C. in particular    D. in silence
23. A. blocked    B. covered    C. reflected    D. scarred
24. A. dust    B. campground    C. heat    D. sun
25. A. mountain    B. river    C. sky    D. tower
26. A. believed in    B. insisted on    C. came cross    D. lived through
27. A. encourage    B. explore    C. recognize    D. survive
28. A. care    B. control    C. pictures    D. examples
29. A. guided    B. pinned    C. taken    D. thrown
30. A. sensitive    B. smart    C. tough    D. strange
31. A. beds    B. rooms    C. tents    D. plates
32. A. altering    B. hunting    C. ordering    D. preparing
33. A. dig    B. swim    C. hide    D. sink
34. A. crossed    B. imagined    C. left    D. neared
35. A. adorable    B. aggressive    C. injured    D. large
36. A. cautiously    B. joyfully    C. forcefully    D. nervously
37. A. attacking    B. destroying    C. hating    D. ignoring
38. A. better    B. brighter    C. fixed    D. lasting
39. A. found    B. learned    C. remembered    D. misunderstood
40. A. alone    B. awake    C. cute    D. scared
【答案】21. A    22. C    23. B    24. C    25. A    26. B    27. D    28. C    29. B    30. D    31. C    32. D    33. B    34. D    35. A    36. B    37. D    38. A    39. C    40. A
【解析】 格来迪不喜欢野营,但他的父母喜欢。于是他跟着父母一起在去一个山上野营,在家人准备晚餐时,他去附近的小溪玩,在那儿他看见了一只小幼熊,这时母熊的出现。
21. A
考查形容词辨析。句意:这将是一个非常漫长的星期。long 长的;interesting 有趣的; peaceful 平静的; risky冒险的,危险的。根据文章可知格来迪不喜欢去野营,所以觉得一周的时间很长。分析选项可知,A符合题意,故选A。
22. C
考查名词短语辨析。句意: 他没有特别地对谁不高兴,。 in advance提前;in brief简而言之,总之;in particular尤其, 特别;in silence沉默地,不说话。分析句子可知,他只是不高兴,没有专门对谁,故选C项。
23. B
考查动词辨析。句意:数以百计的蓝绿色冷杉树,有些像教堂塔一样高,覆盖着山坡,给它一个郁郁葱葱的绿色地毯的外观。blocked阻止,阻塞; covered覆盖;reflected 反思,深思熟虑;. scarred结疤, 留下疤痕。分析句意可知是树木覆盖(cover)着山坡。故选B。
24. C
考查名词辨析。 dust 灰尘; campground露营场所;heat热度,高温; sun太阳。句意:太阳很快就要下山了。然后,格雷迪想,也许不会那么热了。尤其是后面“ the hot stickiness of…”就是一个提示,故选C。
25. A
考查名词辨析。即使在山上。根据上文可知格来迪来到山上,因此选A(mountain),故选A。
26. B
考查动词短语辨析。believed in相信;insisted on坚持; came cross碰到,偶遇;lived through经历,经过。句意:格雷迪讨厌野营,但这是他的家人每年夏天都坚持要做的事。根据下文他的父母都喜欢,可知家人坚持(insist on)做,故选B项。
27. D
考查动词辨析。Encourage鼓励; explore探索; recognize认出,知道; survive,从…k中活下来,幸存。句意:他的父亲喜欢在篝火上做饭,讲述如何在被熊和蜂群袭击中生存(survive)的故事。分析选项可知D符合题意。故选D。
28. C
考查固定搭配。care照顾,忧虑;; control控制; pictures图画;examples例子。句意:他的母亲和弟弟贾里德喜欢徒步旅行,给动物拍照。Take pictures of…,为固定搭配,“拍……的照片”,故选C项。
29. B
考查动词辨析。Guide 指导;pin 用针别住;钉在…h ;;take拿,取; throw扔掉。句意:贾里德有一个昆虫收藏品,他把这个收藏品钉在(pin)自己房间的墙上。分析选项可知B正确。
30. D
考查名词辨析。 Sensitive敏感的; smart聪明的; tough艰难的;strange奇怪的。句意:格雷迪认为他们只吓人的,是证明贾里德是个奇怪的孩子。分析句子可知一个孩子的房间钉着一只吓人的昆虫的样本照片,确定是个奇怪的(strange)孩子。分析选项可知D项符合题意,故选D项。
31. C
 考查名词辨析。句意:他们搭建了两个帐篷,一个是他的父母的,一个是他自己和贾里德的。分析句子可知在外面宿营,搭的是帐篷(tent),分析选项可知C项符合题意。故选C。
32. D
考查动词辨析。alter改变;,更改;hunt;打猎,寻找;order命令; preparing准备。句意:当其他人开始准备晚餐的时候,格雷迪想找个地方凉快一下,就动身去附近的小溪。分析句意,可知是人们准备晚饭。故选D项。
33. B
考查动词辨析。 swim 游泳;分析上文可知,格雷迪想找地方凉快于是去了附近的小溪,。句意:小溪深的足以游泳。而其余三项(dig挖;hide躲藏;sink下沉。)不匹配。故选B项。
34. D
 考查动词辨析。 Crossed穿过;imagined想像; left 离开;neared靠近。分析句意可知,他走近小溪时,有东西吸引了他的目光。分析选项可知D项符合题意,故选D。
35. A
考查形容词辨析。adorable可爱的,讨人喜欢的;  ;aggressive有侵略性的;injured受伤的; large巨大的。句意:有一只讨人喜欢的(adorable)黑熊幼崽,身高不超过两英尺,有一张可爱的脸。分析句意可知,幼熊有一张可爱的脸,故非常讨人喜欢的,分析句子可知选A。
36. B
考查副词辨析。Cautiously小心地,谨慎地; joyfully高兴地,喜悦地; forcefully 强有力地; nervously紧张地。分析句意可知,这是一只小熊,它在水边欢快地(joyfully)玩耍,分析句子可知B符合题意。
37. D
 考查动词辨析。 Attack袭击;destroy破坏; hate憎恨; ignore,忽略,忽视。分析句子可知,格来迪看见了小熊忘记了周围的环境,故选D(不顾,对…不予理会。)符合题意,故选D。
38. A
考查比较级。分析句子可知,看见小幼熊,格来迪想好好地看一下,故选A项(better)符合题意。
39. C
考查动词辨析。Foundv 发现;learned学习;remembered 记得;misunderstood误解。句意:然后格雷迪听到身后有声音。他记得他的父亲说小熊永远不会单独的,所以是记得爸爸说的话,而且第7小题有提示“telling stories about how to survive things like bear attacks”。故选C(remember)。
40. A
考查形容词辨析。 Alone独自的;awake醒着的,警惕的;cute娇小可爱的,机灵的,精明的;scared害怕。根据后面幼能的妈妈快速地向他靠近,可知说幼熊不是单独的,故选A(独自的)项。


第II卷
第三部分:英语知识运用(共两节,满分45分)
第二节 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面材料,在空白处填写1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Way back in 1674, a frog helped Antoni van Leeuwenhoek make an incredible discovery. Antoni was an amateur scientist from Holland, so fascinated by microscopes ___41___ he’d built some of his own. One rainy day, as he went for a walk, a leaping frog ___42___ (draw) his attention to a puddle.
Antoni collected a drop of puddle water and put it ___43___ his microscope. He was amazed___44___ (see) a whole community of creatures swimming in this one drop — tiny beings no one had ever seen before.
These tiny beings, called microbes, are everywhere: in dirt, in food and on your kitchen table. People ___45___ (cover) in them, too. ___46___ you were to count all the microbes on and inside your body, you would find your body has more microbes than the world has people — over 6 billion!
Microbes can’t survive on ___47___ (they) own. They need food. After ___48___ (settle) into a home — you, for instance — they steal vitamins and other nutrients and leave behind dead cells and poisonous liquids called toxins. Some microbes can make you sick. People usually call these ones germs. ___49___ (lucky) for you, there are more ___50___ (help) microbes, working together to keep you healthy, than bad ones.
【答案】41. that   
42. drew    43. under   
44. to see    45. are covered   
46. If    47. their   
48. settling   
49. Luckily   
50. helpful
【解析】本文是人物介绍。安东尼是来自荷兰的业余科学家,他对显微镜如此着迷,以致于他自己也有了很多的发现。一天在散步时一只小青蛙跳进水坑,引起了他的注意,他对那里的水进行了研究,从发现了细菌。为人类做出了巨大的贡献。
41. that   
 考查固定句式。So…that...,为固定句式,’如此……以致于….”句意:安东尼是来自荷兰的业余科学家,他对使用显微镜是如此着迷,以致他自己有了很多发现。故选that。
42. drew 
 考查谓语动词的时态。句意; 一个雨天,他出去散步时,一只跳跃的青蛙把他的注意力集中在水坑上。根据文章内容可知是讲述过去的一件事,故要用一般过去时,因此draw要用过去式drew。
43. under
 考查介词。句意:安东尼收集一滴水坑的水,把水放在显微镜。根据常识,要把被观察的东西放在显微镜下面(under).故填under.
44. to see 
 考查固定句式。句意; 他惊讶地看到一整群生物在这一滴水中游动,这种微小的生物以前从未有人见过.。sb be +adj.+ to do sth,为固定句式,因此填to see.
45. are covered
 考查谓语动词的时态及语态。句意:这些微小的生物被称为微生物,到处都是:灰尘、食物和厨房桌子。人们身上也被他们所覆盖。人们与微生物是被动关系,根据句子的结构可知本空是句子的谓语动词,故填are covered。
46.  If
 考查连词。句意:如果你要计算你体内外所有的微生物,你会发现你身体上的细菌比世界上的人还更多的微生物——超过60亿!分析句子可知本句中缺少连词,分析句意可知是条件状语从句,故选If。
47. their
 考查固定搭配。句意; 微生物不能独自生存。On one’s own,为固定搭配,“独自”。故用their。
48. settling
 考查非谓语在省略句中的应用。分析句子可知。Settle的逻辑主语,是they,他们在逻辑上主动关系,因此可省略从句的主语,二者之间的关系是主动的,用动词的ing形式作状语,故选settling。
49. Luckily
考查副词。根据下文说有很多细菌来帮助我们,说明我们是幸运地,故填Luckily.
50. helpful
 考查形容词作表语。句意:幸运的是,有更多的有益微生物,与你一起工作,使你保持健康,而不是有病的。分析句子可知help,是名词,必须用其形容词性,helpful来作状语,故填helpful.

 

第四部分 写作 ( 共两节,满分35分 )
第一节  短文改错 ( 共10小题;每小题l分,满分10分 )
51. 假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。
增加:在缺词处加一个漏字符号(∧),并在其下面写出该加的词。
删除:把多余的词用斜线(\)划掉。
修改:在错的词下画一横线,并在该词下面写出修改后的词。
注意:1. 每处错误及其修改均仅限一词;
2. 只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。
I took part in a teenage summer camp last month. We helped at a national park in a week. We did different things every day, so I did get a bit annoyed because we had cheese sandwiches every lunchtime. It really was good fun, although we work incredibly hard.
One day, the schedule was changed at the last minute, and instead of our planned active, we all helped the staff to finish cut the weeds by the lake. That was the much toughest day — and also the best. Every day, they took turns to cook in teams of five. When it was our team’s turn, we made a simply dinner for everyone. Judging by the fact that there was no left, I think that our team did great job.
【答案】
【解析】1.in改为for
考查介词。句意:上个月我参加了一个青少年夏令营。我们在国家公园帮忙一个星期。for跟时间,表示持续一段,而in跟时间,表示“在…之后”,根据句意可知是帮了一个星期,故把in改为for.
2.so 改为but
考查连词。句意:我们每天都做不同的事情,但是我确实有点恼火,因为我们每个午餐都吃奶酪三明治。分析句意可知前后两句是转折关系,而so表示因果关系,而but表示转折关系,故把so 改为but。
3.Work改为worked
考查谓语动词的时态。句意:虽然我们工作非常努力,但确实很有趣。根据文内容可知是讲述自己曾经的事,故用一般过去时。因此把work改为worked.
4.active 改为activity/activities
考查名词的复数。根据内容可知active作of的宾语,active为形容词,不能作宾语,要用名词activity/activities,因此 active 改为activity/activities
5. We去掉
考查人称代词。根据句意可知是所有的活动,此处多了we,故把we去掉。
6.cut 改为cutting 
考查固定用法。finish doing sth.为固定搭配,完成做某事。根据句意可知,是清理完了河边的杂草。因此要把cut改为cutting。
7. they 改为we
考查代词的一致性。根据下一句内容可知,是我们轮流做饭,而不是他们,故把they改为we。
8. Simply 改为simple  
考查形容词作定语。根据句子可知simply修饰名词dinner,而修饰名词的是形容词,因此把simply改为simple。
9.no改为nothing/none  
 
10. 添加a 
考查有无冠词。分析句意可知,我们组做了一件很好的工作,表示数量“一”,因此可数名词job前加a。
第二节 书面表达 ( 满分25分 )
52. 假定你是李华,下周你校将举办茶文化节。你想邀请英国朋友David来做关于“英国茶文化”的讲座,请写信告知,内容包括:
1.简要介绍茶文化节活动;
2.说明讲座主题:英国下午茶;
3.询问可来做讲座的具体时间。
注意:1. 词数100左右;
2. 可以适当增加细节,以使行文连贯。
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
_____________________________________________________________
【答案】Dear David,   
How is everything going these days? Our school is going to hold a Tea Culture Festival next week and I am writing to invite you to give us a talk on “British Tea Culture”.
During the Tea Culture Festival, we will have activities like a display of different kinds of tea, an introduction to Chinese Tea ceremonies and different talks on tea cultures around the world.
Afternoon tea is a well-established and historical British institution with widespread appeal in our country, so it would be great if you could tell us something about its procedures and the stories behind it.
If you are willing to do it, please get back to me with a date and time that’s convenient for you.
Looking forward to your reply.
Yours,
Lihua
【解析】【名师点睛】高中英语提纲式作文写作技巧
 高考中提纲式作文非常常见。下面是写提纲式作文的一点技巧。
 1、审题。所谓审题就是要看清题意,确定文章的中心思想、主题,并围绕中心思想组织材料。
 2、进行构思,列出简单的提纲,打造文章之骨架。安排好层次段落,铺设好过渡,处理好开头和结尾。3)避免只是用一两个句式或重复用同一词语。要灵活运用各种句式,如倒装句、强调句、省略句、主从复合句、对比句、分词短语、介词短语等,从而增加文章的可读性。注意使用高级框架结构的句子,让文章的结构错落有致。4)用好连接词,注意段落间、句子间的连贯性。
亮点分析:本文内容齐全,结构完整。整个文章以简单句为主,既有主动语态又有被动语态。同时本文运用了复杂句,状语从句和祈使句。文章中还运用了一些较高级的词汇,增加了文章的可读性。
复杂句:Afternoon tea is a well-established and historical British institution with widespread appeal in our country, so it would be great if you could tell us something about its procedures and the stories behind it.
由if引导的状语从句:(2)if you could tell us something about its procedures and the stories behind it;(2) If you are willing to do it, please get back to me with a date and time that’s convenient for you.
祈使句:please get back to me with a date and time that’s convenient for you

文 章来
源天添 资源
网 w w w.tT z
y W.CoM