2019中考英语二轮复习阅读、任务型阅读、完形填空精选练习(共12套)
加入VIP免费下载

本文件来自资料包: 《2019中考英语二轮复习阅读、任务型阅读、完形填空精选练习(共12套)》 共有 12 个子文件,压缩包列表如下:

注:压缩包层级关系提取自源文件,您看到的所有资料结构都和您下载的源文件一致

加入VIP免费下载
温馨提示:
1. 部分包含数学公式或PPT动画的文件,查看预览时可能会显示错乱或异常,文件下载后无此问题,请放心下载。
2. 本文档由用户上传,版权归属用户,天天资源网负责整理代发布。如果您对本文档版权有争议请及时联系客服。
3. 下载前请仔细阅读文档内容,确认文档内容符合您的需求后进行下载,若出现内容与标题不符可向本站投诉处理。
4. 下载文档时可能由于网络波动等原因无法下载或下载错误,付费完成后未能成功下载的用户请联系客服处理。
网站客服:403074932
资料简介
‎2019中考英语阅读、任务型阅读、完形填空精享新编(7)‎ 一、阅读理解。‎ A ‎(2019中考日常生活类训练)‎ There are always times when your children get bored with studying. There are also moments when you are looking for something educational (教育的) yet funny and easy to do. With a few things and a little preparation, you can easily entertain (娱乐) and educate your children.      Do you read any magazines with pictures? Keep them. They can make a funny family game.      Sit with your children and look at the pictures. You can cut out interesting pictures and ask your children to lay (放置) them out. Use as many pictures as possible. For example, if it is a picture of a book, cut it out; even if it is an action, such as washing clothes, cut it out. Try to get as many different pictures as possible.      In this game, you are going to use the pictures to let your children make up their own stories. Then take any kind of table, even the kitchen table, and let your child lay out the pictures any way they wish. They don’t need to use all of them, just as many as they want.      After they have laid out the pictures, have them tell a story. If some pictures don’t fit in with their stories, don’t use them. If they find a different picture to add another part to their story, let them do it. The more pictures you have, the more creativity (创造力) will come from your children.‎ ‎1. What’s the passage mainly about?      A. How to enjoy pictures with children at home.‎ B. How to entertain your children by drawing pictures.‎ C. How to educate children in an interesting and easy way at home.      D. How to tell stories to your children at home.‎ ‎2. If parents want to play this game with their children, they have to ______.‎ 10‎ A. collect enjoy with pictures ‎ B. prepare a lot of things for the game C. tell as many stories as possible D. lay out the pictures for their children ‎3. After the pictures are cut out, children should ______. A. ask their parents questions ‎ B. find a table to play the game C. lay out the pictures      D. change the pictures ‎4.What does the underlined phrase "fit in with" in the last paragraph probably mean?‎ A. match    B. cover     C. mean   D. entertain ‎5. When playing this game, children _____.      A. cut out pictures from magazines or books B. read magazines or wash clothes C. make up stories about the pictures D. make up stories with their parents 参考答案1C 2A 3C 4A 5C ‎ B 失歌症 Music plays an important role in our daily life. But for some people, music is not fun at all. They have the illness that scientists call “amusia(失歌症)”. People with amusia are born without the ability to enjoy music. They often cannot tell the differences between two songs. As a result, songs sound like noise to them.‎ Life can be hard for people with amusia. In fact, most people cannot understand what it feels like—just going to a restaurant or a shopping centre can be uncomfortable or even painful. That is why many people with amusia have to stay away from places where there is music. However, this can result in social loneliness.“I used to hate parties,” says Elizabeth, a 70yearold woman who only recently discovered that she has amusia. By studying people like Elizabeth, scientists are finally learning how 10‎ ‎ to identify(辨别) this unusual condition.‎ Scientists say that the brains of people with amusia are different from those that can enjoy music. The difference is complex(复杂的),and it is not connected with poor hearing. People with amusia can understand other nonmusical sounds well. They also have no problems understanding common speeches.‎ Many people with amusia are happy when their condition is finally diagnosed(诊断). For years, Elizabeth has felt embarrassed about her music problem. Now she knows that she is not alone. That makes it easier for her to explain. “When people invite me to a concert, I just say, ‘No, thanks. I have amusia,'” says Elizabeth.‎ ‎1. People with amusia are those________.‎ A. who like music B. who have poor hearing C. who don't like music D. who are born unable to enjoy music ‎2. Life is hard for people with amusia because ________.‎ A. music seems to be noisy for them B. most people cannot understand them C. they try to stay at places full of music D. they hate parties, restaurants or shopping centres ‎3. Scientists identify people with amusia by________.‎ A. studying different kinds of music B. going to parties regularly C. comparing music to colours D. studying people with amusia ‎4. ________ causes people with amusia different from most people according to scientists.‎ A. The brains B. The poor hearing C. The lack of colours D. The problems with speeches ‎5. What is the main idea of the passage?‎ A. Strange behaviour of people with amusia.‎ B. Musical abilities.‎ C. Music problems.‎ D. Some people's inability to enjoy music.‎ ‎【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了患有“失歌症”‎ 10‎ 人群的一些特征,以及科学家通过对这类人群的研究表明在其他非音乐声音辨识方面他们不存在问题。‎ ‎1. D 【解析】细节理解题。题干意为:那些________的人是患有“失歌症”的人。A项:喜欢音乐的;B项:听力差的;C项:不喜欢音乐的;D项:天生不能享受音乐的。根据文章第一段第四句“People with amusia are born without the ability to enjoy music. 患有失歌症的人天生不具备享受音乐的能力。”可知D项符合文意。故选D。‎ ‎2. D 【解析】细节理解题。题干意为:生活对于患有“失歌症”的人来说是不容易的,是因为________。A项:音乐对他们来说似乎是吵闹的;B项:大多数人不能理解他们;C项:他们努力待在充满音乐的地方;D项:他们讨厌聚会、餐馆或是购物中心。根据文章第二段第一、二句“Life can be hard for people with amusia. In fact, most people... even painful. 生活对于患失歌症的人来说是不容易的。事实上,大多数人……甚至是痛苦的。”可知他们不喜欢去餐馆或购物中心这类吵闹的地方。故选D。‎ ‎3. D 【解析】推理判断题。题干意为:科学家辨别患有“失歌症”的人是通过________。A项:研究不同类型的音乐;B项:有规律地去聚会;C项:比较音乐与颜色;D项:研究患有“失歌症”的人。根据文章第二段最后一句“By studying people like Elizabeth, scientists are finally learning how to identify(辨别) this unusual condition.通过研究像伊丽莎白这样的人,科学家最终学会了如何辨别这种不同寻常的状况。”可知选D。‎ ‎4. A 【解析】细节理解题。题干意为:根据科学家(的研究),________使得患有“失歌症”的人与大多数人不同。A项:大脑;B项:糟糕的听力;C项:对颜色的缺失;D项:在演讲方面的问题。根据文章第三段第一句“Scientists say that the brains of people with amusia are different from those that can enjoy music.科学家说患失歌症的人的大脑不同于那些可以享受音乐的人。”可知答案为“大脑”。故选A。‎ ‎5. D 【解析】主旨大意题。题干意为:这篇文章的主旨大意是什么?A项:患有“失歌症”人群的奇怪行为;B项:音乐能力;C项:音乐难题;D项:一些人不能享受音乐。根据文章内容,可知是讲述了“失歌症”人群的相关问题。故选D。‎ C ‎(2019年选练--科普环保类)‎ When you look up into the sky at night, have you ever felt that your eyes are playing tricks on (捉弄) you? It seems that the stars are moving all the time.‎ Actually, there is nothing wrong with your eyes. This twinkling effect is called ‎ 10‎ scintillation (交光). Scintillation happens because of air movements in the earth’s atmosphere (大气). Light is “bent (弯曲的)” when it travels through different parts of the earth’s atmosphere. As the air in the earth’s atmosphere is moving all the time, the light from the stars looks as if it is moving too.‎ The same thing also happens to things on the ground. On a very hot and shiny day, if you look at the road, the image in the distance is not clear and things move slightly. You can also see the same effect if you drop a rock into water. The rock appears a little unclear under the moving water.‎ This twinkling effect causes a lot of problems for astronomers (天文学家) since they cannot observe the stars clearly. A telescope (望远镜) was sent into space so that the air movements in the atmosphere could be avoided (避免). It took a long time to build the space telescope but finally in 1990, a huge space telescope called the Hubble Space Telescope was successfully sent into space. Since then, astronomers have many important observations that have helped people understand space better.‎ 根据短文内容,选择最佳选项。‎ ‎1.What happens to the light from the stars we see when the air in the earth’s atmosphere is moving? ‎ A. It looks even brighter.‎ B. It looks as if it is bent.‎ C. It looks as if it is moving.‎ D. It looks like drops of rain.‎ ‎2.Scintillation also happens on      according to the passage. ‎ A. rainy days B. shiny days C. cloudy days D. windy days ‎3.What can you see when you drop a rock into the water? ‎ A. The rock gets broken.‎ B. The rock becomes unclear.‎ C. The water becomes much polluted.‎ D. The water does not move anymore.‎ ‎4.The underlined word “observe” means “    ”.‎ 10‎ A. watch B. listen C. draw D. explain ‎5.Why is scintillation a problem for astronomers? ‎ A. The stars never stay still.‎ B. It makes the stars too dark to see.‎ C. It makes astronomers feel too hot to work.‎ D. Astronomers cannot observe the stars clearly.‎ ‎【参考答案】‎ ‎1.C 2.B 3.B 4.A 5.D ‎【解析】‎ 试题分析:这篇短文主要介绍了发生在大气中的一种重要的自然现象——交光现象,短文详细的介绍了这种现象的科学原理及其对宇航员工作的影响。‎ ‎1.根据第二段As the air in the earth’s atmosphere is moving all the time, the light from the stars looks as if it is moving too.描述,可知它看起来好像在移动,故选C。‎ ‎2.根据第三段The same thing also happens to things on the ground. On a very hot and shiny day, 描述,可知交光现象也可能发生在白天,故选B。‎ ‎3.根据第三段You can also see the same effect if you drop a rock into water. The rock appears a little unclear under the moving water.描述,可知石头变得看不清楚了。故选B。‎ ‎4.联系上下文,可知此处指的是,由于他们不能清楚地观察到星星。故选A,观察。‎ ‎5.根据最后一段This twinkling effect causes a lot of problems for astronomers (天文学家) since they cannot observe the stars clearly. 描述,可知因此宇航员就不能清晰地观察星星了。故选D。‎ 考点:科普类说明文阅读 点评:本文浅显易懂,各个小题都能在文中找到适当依据。只要认真阅读短文,注意前后联系,就能顺利完成阅读。文章所设试题主要考察细节查找,做题关键是找出原文的根据,认真核查小题和原文的异同。‎ 二、任务型阅读。‎ 阅读表达。‎ 10‎ I’m planning my summer vacation. I don’t know what kind of holiday I should have—a lazy one or an exciting one. __46.__ We stayed in an excellent hotel, which had three swimming pools. It was quite expensive but we really enjoyed ourselves.‎ This year, Joanna is going to Greece with her parents. _47.__ Ling wants us to go on an adventure(冒险) holiday in Africa. __48._ She said it would be interesting and better than having a lazy holiday because we would learn about the world around us. I’m not sure where to go.‎ ‎__49.__ It doesn’t mean walking across the desert(沙漠). Ling said she’d like to see elephants and lions and have some wonderful experiences. I think she’s bored of lying in the sun all day and wants to have a change. _50._ However, it is less than half that amount(金额) if I go to Portugal(葡萄牙)for two weeks. Which one should I choose?‎ 根据材料内容,从下面五个选项中选出能填入文中空缺处的最佳选项,是短文意思通顺,内容完整。‎ A. It would cost each of us $1400 to go to Africa.‎ B. For me, a holiday means relaxing on a beach.‎ C. Last year, I went to southern Spain with my best friends Joanna and Ling.‎ D. So it’ll be just Ling and me.‎ E. We will walk in the desert and sleep out in the open.‎ ‎【答案】‎ ‎1.C 2.D 3.E 4.B 5.A ‎【解析】‎ 试题分析:这篇短文主要讲述作者他们计划去度假,朋友乔安娜说希望在非洲有一个冒险的沙漠之旅,而玲则希望看到大象和狮子,并有一个美妙的体验。虽然比起两周的葡萄牙之旅少花一半的钱,但是作者还是不知道要选择去哪里。‎ ‎1.C根据下文“We stayed in an excellent hotel, which had three swimming pools. It was quite expensive but we really enjoyed ourselves”的描述可知,这里是描述过去的事情。‎ 10‎ 结合选项可知应选C。‎ ‎2.D根据上文“I’m planning my summer vacation.”以及下文“Ling wants us to go on an adventure(冒险) holiday in Africa.------ I’m not sure where to go.”的描述可知,乔安娜已经有计划了,只有作者和玲要去哪里还在计划之中。结合选项可知应选D。‎ ‎3.E根据短文“I’m not sure where to go”以及“It doesn’t mean walking across the desert”的描述并计划选项可知,这里指的是玲希望和作者在沙漠行走并露天睡觉。故应选E。‎ ‎4.B根据短文“It doesn’t mean walking across the desert”以及“I think she’s bored of lying in the sun all day”的描述并结构选项可知,这里指的是作者希望在海滨悠闲的度假。故应选B。‎ ‎5.A根据下文“However, it is less than half that amount(金额) if I go to Portugal(葡萄牙)for two weeks”的描述可知,这里指的是去非洲需要的经费。结合选项可知应选A ‎【难度】一般 三、完形填空 Several years ago I studied in a university in the biggest city in our country. It’s beautiful but it’s hot in __1__. So I usually returned to my hometown when my __2__ began. It is not big, but it’s cool and quiet. I could __3__ in the daytime and have a good sleep at night.‎ One day I had some __4__ to solve. But I didn’t take the dictionaries home. My father told me Charlie, one of my __5__, had a good library. I went to his house at once. We didn’t see each other after I __6__ middle school. At first he didn’t recognize me. He __7__ me up and down. And then he called out, “Oh, dear! It’s you, Fred!”‎ Of course we were __8__ to meet each other again and talked a lot about our schoolmates and __9__. Later on he showed me around his library. It wasn’t big but there were a lot of nice books in it. And the dictionaries I __10__ were in them too. At last I said, “__11__ you lend some dictionaries to me, please?”‎ ‎“I’m sorry I don’t lend any books to __12__,” said the young man.‎ ‎“Are you afraid I’ll __13__ them?”‎ ‎“No, I’m not. I’m afraid you won’t __14__ them to me. Look! All the books are not 10‎ ‎ __15__, but borrowed!”‎ 1. A. spring B. summer C. autumn D. winter 2. A. birthday B. Saturday C. Sunday D. holiday 3. A. study B. play C. rest D. run 4. A. words B. sentences C. problems D. stories 5. A. brothers B. sisters C. aunts D. classmates 6. A. finished B. heard C. saw D. met 7. A. lifted B. carried C. looked D. pulled 8. A. angry B. happy C. worried D. sad 9. A. doctors B. teachers C. workers D. drivers 10. A. looked for B. read C. wrote D. looked at 11. A. Need B. Must C. May D. Can 12. A. other B. the other C. others D. another 13. A. lose B. sell C. throw D. know 14. A. pay B. return C. use D. look after 15. A. made B. picked C. won D. bought ‎【参考答案】22. 名师点评 这篇短文主要讲了Charlie家里有许多藏书,却没有一本是自己买的,所以他从不借书给别人,因为他怕别人都和他一样。本题的不少答案只从缺空所在句子的语意和语法是无法确定的,解题是要联系上下文及一般常识进行推理。‎ 答案简析 1. B。hot应该指的是夏天的天气情况。‎ 2. D。大学生暑假回家度假。‎ 3. A。学生暑假应该不忘学习。‎ 4. C。solve problems意为“解决问题”。‎ 5. D。根据下文可得知。‎ 6. A。finish middle school表示“中学毕业”。‎ 7. C。look sb. up and down表示“上下打量某人”,这时look用作及物动词。‎ 8. B。老同学相见自然是高兴。‎ 9. B。同学之间谈论的主要对象一般应该是同学和老师。‎ 10‎ 1. A。根据上下文得知“我”正在寻找一本字典。‎ 2. D。这里指征求别人的意见,故用can。‎ 3. C。泛指其他人,故用复数。‎ 4. A。“我”以为他怕我把书弄丢,所以不借。‎ 5. B。根据下文得知他的书都是借的,所以他不愿借给我,怕我也象他一样借书不还。‎ 6. D。这些书都不是买的,而是借的。‎ 10‎

资料: 29.3万

进入主页

人气:

10000+的老师在这里下载备课资料